איכות ההחלטה שנקבל, (העיסוק שנבחר) תקבע במידה רבה את איכות חיינו.
המהות של ההחלטה לגבי הכיוון המקצועי שלנו היא לנסות להבין איזה סוג של עבודה יגרום לנו להיות מרוצים, מסופקים, לתרום במקום שיהיה משמעותי בשבילנו ולהתפרנס בכבוד.
אז מה עושים?
כדי לשפר את הסיכויים לבחירה נכונה אנחנו צריכים להשקיע זמן במחשבה מכוונת.
שאלות הן כלי מאד חזק לכיוון המחשבה. אם נלך במסלול מובנה של מענה על שאלות, נוכל להתקדם מדברים שיש לנו תשובה אליהם לדברים שאנחנו צריכים למצוא את התשובה אליהם.
אז איך עושים את זה?
השאלות הבאות מכוונות את החשיבה בנושא בחירת מקצוע.
בשלב הראשון המטרה שלנו היא ליצור מפה של עצמנו בהווה, מפה שנקרה לה מפת "מי אני". כדי לעשות זאת, עלינו לחשוב בצורה של חשיבה מתפצלת (דיברגנטית) ולאחר מכן, בצורה של חשיבה מתכנסת, שמצמצמת את האפשרויות מתוך המגוון שיצרנו. כלומר, על כל שאלה להלן, נסו לענות בכמה שיותר תשובות, לתת כמה שיותר אפשרויות. את האפשרויות רשמו על דף או במחשב – אל תעשו את התהליך ללא כתיבה.
כאשר סיימתם שלב זה, כדאי לחכות מספר ימים ולחזור למפה שיצרתם בכל יום כדי לבחון האם יש דברים שברצונכם להוסיף או לגרוע כדי שיתקבל תיאור טוב של עצמכם.
כאשר אתם שבעי רצון מן התוצאה עברו לשלב של צמצום באמצעות דירוג – מה יותר ומה פחות. סמנו בצבע בולט את הדברים שמאפיינים אתכם באופן חד משמעי, בצבע אחר את מה שמאפיין אתכם באופן בינוני, והשאירו ללא צבע את המאפיינים שמאפיינים אתכם במידה מועטה.
חשוב:
את התהליך יש לבצע באופטימיות ובכיף, ביסודיות ובהרחבה.
ואלה השאלות שמהוות בסיס למיפוי:
1. מה תחומי הידע שלי? (באילו תחומים צברתי ידע)
2. מה אני יודע לעשות? (מהם הדברים שאני יודע לעשות היטב)
3. במה אני מוכשר? (במה אני מוכשר גם אינני מביא זאת לידי ביטוי ביומיום)
4. במה הצלחתי עד כה? (על מה קיבלתי תעודות הצטיינות, מאילו תוצאות אליהן הגעתי אני מרוצה)
5. על אילו דברים אני מקבל משוב חיובי מהסובבים אותי?
6. מהם תחומי העניין שלי? (ישנם דברים שמעניינים אותי ואני מקדיש להם זמן)
7. מהם הצרכים הפסיכולוגיים שלי? (האם אני מחפש יציבות, גיוון, האם חשוב לי לחוש משמעות במה שאני עושה, האם חשוב לי לעבוד עם אנשים, האם חשוב לי שתהיה אפשרות להתפתח בתוך מקום העבודה או בקריירה שאבחר, למען איזו אוכלוסיה או רעיון אני רוצים לפעול?)
לאחר שיצרתם מפה של עצמכם בהווה, התקדמתם צעד משמעותי בבחירה המקצועית שלכם.
השלב השני יהיה שלב של היכרות עם עולם העבודה ועל כך בכתבת המשך בשם זה.
דינה קידר, יועצת ארגונית ומגשרת, מאמנת אישית לחיים ומאמנת עסקית. יועצת לעסקים בשלבי הקמה, צמיחה, שיפור תפקוד, ניהול ותוצאות, ייעוץ ואימון להגעה ליעדים אישיים ועסקיים, ליצירת בהירות, לפתרון בעיות. ייעוץ גם במסגרת תכנית החונכות העסקית של התמ"ת. מאמנת לבחירת כיוון תעסוקתי, מומחית באיתור, מיון ובחירת עובדים מתאימים למקומות עבודה 0544-984436 http://keidar.net/lifecoaching/